Power Plate? Prudce návykové cvičení!

Madonna, Kylie Minogue i Julia Roberts. Cože mají společné zmiňované tři dámy? I ony objevili fitnes zázrak se jménem Power Plate a už se ho nechtějí vzdát. Vždyť kdo by odolal zaručenému úspěchu formování svalů jen za 10 minut cvičení?

Zdají se vám tyto sliby jako ze špatné reklamy? Nemusíte se bát. Power Plate je navzdory své novosti ve fitness světě již léty ověřený společník kosmonautů a odborníků z NASA.

Neboť právě kosmonauti ho již od 60. let používaly během tréninků, aby si jejich tělo lépe zvyklo na podmínky mimo zemskou atmosféru. V 90. letech se konečně dostal i mezi běžné "smrtelníky" a stal se součástí tréninkových programů a fitcenter.

A dostal se i do našich zeměpisných šířek, kde mu podlehly mnohé ženy. Není se co divit, vždyť Power Plate je vhodný jak pro sportovní typy žen, tak i pro nás - lenivější, které očekáváme brzké výsledky bez větší námahy.

O co vlastně jde?

Power Plate je v podstatě speciálně vyrobená vibrační plošina, která přenáší vibrace do svalů.

Ty se jako následek přirozeného reflexu aktivizují, čímž dochází k jejich stimulaci. Předností plošiny je, že v krátké době zapojuje až 95% svalových vláken, což byste nedokázali žádným jiným strojem.

Zacvičte si i doma

Nevýhodou Power Plate je jeho cena. Originální stroj stojí i několik tisíc eur a to si může dovolit pouze opravdový nadšenec.

Levnější kopie sice slibují stejné zázraky, ale nenechte se nachytat reklamou a sladkými řečičkami, radí i prestižní instruktoři Power Plate. Raději využijte služby místních fitcenter a nechte se vést trenéry. Hlavně během prvních cvičení vás usměrní, naučí správně pozice tak, aby cvičení bylo opravdovou zábavou.

10 minut stačí?

I když mnozí slibují výsledky již po deseti minutách, není to zcela pravda. Cvičení na Power Plate je rozděleno do tří bloků po deseti minutách, takže celé cvičení by mělo optimálně trvat půl hodiny.

První blok je věnován rozcvičce, abyste svaly pořádně rozehřáli a připravili na stimulaci.

Dalších deset minut cvičíte a posledních deset minut je věnováno relaxační masáži při nízkých vibracích, aby se svaly uvolnily. Může se zdát, že desetiminutové cvičení je krátké při snaze zhubnout, ale naše tělo nedokáže (podobně jako u jiných sportů) hned od začátku zvládnout vysoký nápor. Do fitka byste měli zavítat třikrát do týdne a již po prvních třech týdnech vás čekají první pozitivní výsledky.

Pro koho je určen

I když si ho oblíbili zejména ženy, není divné setkat se i s pány cvičícími na Power Plate. Jako jeden z mála cvičebních přístrojů nemá žádné věkové omezení, proto je vhodný i pro starší ročníky na udržení kondice, nebo jako rehabilitační přístroj po úrazech a operacích.

Ženy ho milují pro anticelulitidový efekt i rychlosti při snaze zhubnout a formovat svalstvo. Měly by se mu však vyhnout ženy ve vyšších stádiích těhotenství, cukrovkáři, lidé trpící epilepsií a srdečně-cévními chorobami.

Nakonec už vám je třeba jen popřát hodně odvahy do objevování nepoznaných zákoutí fitness cvičení. A pozor - Power Plate je podle mnohých dam prudce návykový.